czwartek, 28 marca 2013

Wielkanoc we Francji



Bogato zastawiony stół, święconka, jajko, buraczki z chrzanem i wreszcie Śmigus Dyngus, to pojęcia które Francuzowi raczej nie skojarzą się z Wielkanocą. Zacznijmy od tego, ze Święta we Francji to po prostu 2 dni wolne od pracy, czas na krótki wyjazd lub spotkanie z przyjaciółmi. Z tego też względu przed świętami restauratorzy pracują na pełnych obrotach żeby dogodzić klientom, nawet tym najbardziej wymagającym. Zawsze myślę sobie, ze Francuzi to taki towarzyski naród. Każda okazja jest dobra żeby świętować i spotkać się w gronie znajomych. U nas w Polsce  Boże Narodzenie czy Wielkanoc lubimy spędzać jednak rodzinnie. Ale co kraj to obyczaj.

Wielkanocny poranek to wielkie poszukiwanie czekoladowych smakołyków – jajek wielkanocnych (oeufs de Pâques), dzwonków (cloches), kurczaczków (poussins), zajączków (lapins) – ukrytych przez rodziców w zakątkach mieszkania czy w ogrodzie. Ta domowa tradycja szybko stała się rozrywką nie tylko dla dzieci ale także dorosłych. Przez całe święta wielkanocne we francuskich miastach organizowana jest np. w parkach zabawa „Chasse aux oeufs“ (Polowanie na jajka).
Skąd się wzięła ta tradycja? Otóż istnieje legenda, która  mówi, ze to właśnie skrzydlate dzwony, które pędzą do Rzymu w Wielki Czwartek (po to, aby zostały poświęcone), wracając w Wielką Niedzielę przelatują nad Francją i zrzucają czekoladowe jajka :)

Francuzi raczej nie posiadają typowych potraw wielkanocnych, można się zatem domyślić, że stoły nie są tak suto zastawione jak w Polsce. Wielkanocne świętowanie może rozpocząć się od szampana i 'le foie gras'. Daniem głównym jest raczej mięso (w szczególności jagnięcina), lub ryba (suszony solony dorsz, halibut). Na osłodę proponują 'la charlotte aux fraises' lub bardziej tematycznie 'le nid de Pâques'. Warto powiedzieć, że święta w l'Hexagone to przede wszystkim czekolada ! Cukiernicy prześcigają się w tworzeniu rozmaitych czekoladowych wyrobów, które nie tylko cieszą oczy, ale także podniebienie. :)

'le nid de Pâques' (le nid=gniazdo)
 
 
'le foie gras' (le foie-wątroba; pasztet francuski produkowany z wątroby gęsi lub kaczki)
 
Plakat promujący 'Chasse aux oeufs'
 
'la charlotte aux fraises'
 
Źródło wszystkich obrazków: Internet
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz